Havdroner tråler etter klimadata

http://money.cnn.com/2017/10/27/technology/saildrone-autonomous-boats-drones/index.html

En flåte av ubemannede båter er på reis fra Arktis til ekvator for å samle data om klimaforandringer, skriver CNN.

De autonome fartøyene kalles seildroner og ligner på røde surfebrett. Hvert enkelt er utstyrt med et fiberseil og 16 sensorer som tester variabler som karbondioksid, vanntemperatur, havstrømmer og syrenivå.

Rimelig alternativ

Dronene gjør arbeid som vanligvis uføres av forskningsskip, men til en brøkdel av kostnadene. Saildrone, det amerikanske selskapet bak dronene, fikk 14 millioner dollar i finansiering fra investorer og hevder at dronene kan driftes for 5% av kostnadene for et bemannet fartøy. 

Konkurranse

Det amerikanske selskapet er derimot ikke alene på markedet. Liquid Robotics lager surfebrett-lignende bølgeglidere som får fremdrift fra bølge- og solkraft i stedet for vind.
De minste fartøyene deres har allerede logget 1.4 millioner nautiske mil, mens Saildrone har logget 100.000 siden selskapet ble opprettet i 2012.

El Nino

I 2017 har Saildrone 20 fartøyer i oppdrag for forskjellige klienter, deriblant U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). I juli sendte NOAA to seildroner på et seksmåneders oppdrag til ekvator for å studere værfenomenet El Nino. Ytterligere to satte kurs mot Arktis for å måle issmelting og for å telle fisk, seler og hvaler. 

Satser stort

Saildrone samarbeider også med NASA for å kalibrere satellitter som måler saltholdighet fra verdensrommet, og med den amerikanske marinen for å oppdage ubåter som kan brukes til å smugle ulovlige rusmidler. Selskapets ambisjon er å vokse.
_ Vårt mål er å distribuere 1000 seildroner, sier Saildrones Sebastien de Halleux til CNN.

Artikkel fokus
Innovasjon