The Edge - verdens reneste og smarteste kontorbygg

The Edge-illustrasjon

The Edge er verdens smarteste og grønneste kontorbygg. Den 40.000 m2 store bygningen er i tillegg til å være Deloittes nederlandske hovedkvarter en showcase for sammensmeltingen av arbeidsliv og teknologi.

En dag på kontoret i The Edge

Idet du kjører inn i parkeringsgarasjen på morgenen fanger en av byggets 28.000 sensorer opp registreringsskiltet på bilen din, og fører deg til en ledig parkeringsplass gjennom byggets egen smarttelefon-app. Dersom du har el-bil geleides du til en plass med ladestasjon.

Det er den nevnte smarttelefon-appen som er hver ansatts følgesvenn gjennom arbeidsdagen. Bygningen inneholder ikke faste kontorplasser, og derfor fører appen deg til en ledig sitteplass basert på dagens behov så snart du har kommet ut av heisen fra parkeringsgarasjen. Når du har nådd kontoret kommuniserer rommet med appen og tilpasser lyset ut ifra dine preferanser. Alle lys er tilkoblet gjennom ethernet-kabler som gjør det mulig for dem å kommunisere med smarttelefonen din, og kan derfor enkelt justeres. Skulle du deretter for eksempel få lyst på en kopp kaffe vil en av de mange kaffemaskinene automatisk lage den akkurat slik du liker den. Dersom du etter å ha kommet deg på plass skal holde en presentasjon berører du et lite panel med PC-en eller telefonen din, og storskjerms-TV-en sørger deretter momentant for trådløs sammenkobling.  

Når du så er klar til å dra hjem etter en lang arbeidsdag kan du bla gjennom et utvalg av middagsforslag på appen. Ingrediensene står deretter og venter på deg ved utgangen på vei ned til bilen din som har ladet seg opp i garasjen mens du var på jobb. Når bygget er tomt starter de robotiserte sikkerhetssystemene patruljeringen sin, mens de selvgående støvsugerne fokuserer på områdene som ifølge sensorene at har vært mest brukt i løpet av dagen.

Effektivitet i sentrum

Byggets 1.000 sitteplasser er fordelt på 2.500 ansatte – en avgjørelse tatt for at nye relasjoner skal bygges gjennom tilfeldige møter i korridorene, samt for å oppnå effektiv plassutnyttelse. Effektivitet er nemlig nøkkelordet for The Edge. Deloitte samler gjennom sensorene enorme mengder anonymisert data om hvordan bygningen og de ansatte samhandler. På dager hvor det er registrert færre personer enn vanlig i bygget kan for eksempel hele seksjoner slåes av for å spare kostnader knyttet til poster som oppvarming og belysning.

Til sammen anvender The Edge 70% mindre elektrisitet enn en tilsvarende bygning med konvensjonelle løsninger. Taket er dekket av solcellepaneler, og etter at det ble inngått avtaler med nabobygninger om å installere paneler også der produserer faktisk The Edge mer energi enn den forbruker. Til og med byggets treningsrom har apparater som bidrar til energiproduksjon.

Bygget er antatt å bli lønnsomt etter mellom åtte og ni år. I mellomtiden vil vi nok se flere liknende konstruksjoner i takt med at teknologien blir rimeligere. Kanskje er løsninger som dette til og med normalen innen noen år?

Artikkel fokus
Marked