Gjør robotautomatisering enklere

Factory-in-a-day

Factory-in-a-day er et avsluttet FP7 prosjekt med mål om å forbedre konkurransedyktigheten til små og mellomstore bedrifter ved å redusere installasjonstid og -kostnader for robotautomatisering. 

Disse to faktorene, tid og kostnad ved installasjon av roboter, er et av problemene for små og mellomstore bedrifter og også en av grunnene til at de fleste ikke har robotautomatisert produksjon. Den tiden som er nødvendig for å utvikle oppgavespesifikk programvare og maskinvare er så lang og kostnadene så høye at det ikke vil være lønnsomt. 

Endrer spillereglene

Det er nettopp dette problemet Factory-in-a-day har tatt for seg og utviklet en teknologi som er i stand til å endre spillereglene. Løsningen kalles «plug and work». Dette gjør det nå mulig å installere og tilpasse en robot og i tillegg programmere de spesifikke oppgavene for den i løpet av noen få dager. Dette er en ferdig pakke som inneholder verktøy, i form av en rekke systemer og komponenter, for å fremskynde prosessen.

I følge mannen bak prosjektet lå hovedproblemet i å knytte alle programvarepakkene sammen, som for eksempel bevegelseskontroll, planlagte bevegelser, refleksive bevegelser, læring fra samspill med brukere, 2D-syn, 3D-syn, osv. Dette var grunnen til at de begynte å følge kommunikasjonsstandarder og protokoller fra ROS (The Robot Operating System).

Små og mellomstore bedrifter interessert

Ettersom roboter fra Factory-in-a-day kan jobbe trygt i et menneskelig arbeidsmiljø er et av resultatene at mye mindre tid kreves på utvikling da det ikke må utformes hverken store fabrikkgulvordninger eller store sikkerhetsgjerder. Dette er positivt for små og mellomstore bedrifter med begrenset areal og kapital. 

Små og mellomstore bedrifter er svært interesserte i dette systemet, og noen har allerede implementert et robotsystem fra Factory-in-a-day. Samtidig arbeides det med å redusere installasjonstiden slik at hele prosessen kan gjøres på en dag. De fleste små og mellomstore bedrifter venter nok til de kan få en robot installert i fabrikken like enkelt som det er å anskaffe en ny PC til kontoret. 

Vant pris for prosjektet

I 2016 vant Factory-in-a-day-teamet Amazon Picking Challenge. Dette førte til at de fikk vise frem de intelligente produktbehandlingsegenskapene til robotsystemene. Prosjektet bidro også i stor grad til å fremme ROS-programvaren, som allerede driver hundrevis av industriroboter i fabrikker over hele verden.

Videreføres i nytt prosjekt

FP7-prosjektet Factory-in-a-day ble avsluttet September 2017, og allerede pågår et oppfølgingsprosjekt kalt ROSin. Dette prosjektet fokuserer på å forbedre tilgjengeligheten og påliteligheten til programvarekomponenter som kan gjøre robotene enda smartere. 

Du kan lese mer om Factory-in-a-day her, og om ROSin her

Bilde @ Factory-in-a-day

Artikkel fokus
Innovasjon