Hva gjør stordata (big data) med europeisk transport?

Illustrasjonsbilde

Aktuelle estimater tyder på at data kan booste EUs økonomi med åtte milliarder euro per år - et løft som vil bedre livskvaliteten til Europas borgere og styrke det økonomiske grunnlaget for EUs sosiale modell. 

Teknologiske fremskritt som fremkommer av data, blir ofte omtalt som den neste industrielle revolusjonen som vil skape enestående forandring i økonomien vår. Transport- og bilbransjen er intet unntak, og Volvo-konsernet er blant dem som jobber hardt for å utnytte potensialet som data, og særlig stordata, byr på. Det er det store potensialet som gjør dataøkonomien så viktig, skriver Niklas Gustafsson i Volvo Group i en spesialrapport fra European Transport Forum 2017, utformet av Euractiv.

EU trenger felles standarder for datahåndtering

Europa kommer til å måtte kjempe i hard konkurranse med Kina og USA for å bli en global leder innen digitale løsninger for transport. En helt ny sektor for personlig mobilitet bygger på data. Både bilprodusenter og teknologiselskaper er dette bevisst og legger ned mye tid og penger på innovasjon innenfor dette området. For lovgivere, derimot, byr området på noen utfordringer. Datasikkerhet er et av nøkkelproblemene. Det er også felles standarder og ansvar i tilfelle ulykker.

Klart rammeverk

Digitalisering av transport, spesielt automatisert kjøring, er en av de viktigste trender som vil forandre industrien i Europa. Utfordringene vi står overfor inkluderer ansvar, nettverkssikkerhet, databruk, tilgang og personvern. Europakommisjonen ønsker å fungere som en katalysator for å støtte industrien, men vil nødig gjøre teknologivalg. Dette kan blant annet oppnås ved hjelp av et klart rammeverk. 
Ønsker du å lese mer om diskusjonen rundt temaet fra European Transport Forum? Se vedlagt rapport.

Dokument (høyreklikk lenke og velg lagre som)
Artikkel fokus
Marked