Nederland bygger verdens første havmøllepark uten subsidier

Illustrasjonsbilde

Vattenfall ble tildelt kontrakt av den nederlandske regjeringen for å utvikle de to nederlandske havvindparkene, Hollandse Kust Zuid. Planen er at parken skal bygges subsidiefritt og være ferdig innen fem år, skriver 4C Offshore.

Parkene skal få kapasitet på 700-750 MW noe som vil gi strøm til 1-1,5 millioner europeiske hjem, skriver Vattenfall selv i en pressemelding

Nullstøtte

Vattenfall skal investere 13 milliarder svenske kroner i løpet av året.Kostnadene for havvind har blitt kraftig redusert de siste årene og produsentene varsler stadig større turbiner på markedet. I 2017 ble investeringene redusert med 19 prosent sammenlignet med 2016. Nullstøtte betyr at vindparkene vil måtte selge elektrisiteten på markedet i stedet for å være garantert en viss pris, slik som løsningen er for Statoils Hywind Skottland, skriver Teknisk Ukeblad. Det skal likevel involveres noe støtte i prosjektet: Den nederlandske regjeringen skal nemlig betale for å koble prosjektet på landets strømnett.

Større turbiner

For at slike parker skal kunne bygges uten subsidier, er utbyggerne avhengig av større turbiner. Dette er en etterspørsel som markedet er i ferd med å mette. General Electric skal for eksempel bygge en gigantisk vindmølle på 12 MW. Bladene blir 107 meter lange - lengre enn en fotballbane. 

Artikkel fokus
Marked