FRESH – Skaper ny type miljøvennlig og nedbrytbart plastemballasje

Prosjektakronym
FRESH

FRESH prosjektet vil utvikle et innovativt og cellulosebasert alternativ til eksisterende fossile plastbrett for å skape en mer bærekraftig og miljøvennlig matemballasje. Dette alternativet vil være laget av et bio-basert og nedbrytbart sammensatt materiale.

Konsumet av ferdigmat øker kontinuerlig over hele Europa, og hele 6.5 milliarder forbrukere kjøper ferdigmat i emballasje. Plastemballasje kan skade miljøet ved at den enten forbrennes og dermed slipper ut CO2 eller havner på fyllinger hvor giftige tilsetningsstoffer fra plasten kan havne i naturen, eller i havet hvor den ender opp som mikroplast.

Lettere enn de fossile alternativene

For å skape en mer bærekraftig verdikjede, skal prosjektet utarbeide et 100% biobasert og nedbrytbart produkt som skal erstatte typiske plastemballasjer. Målet med produktet er å skape emballasje som vil være minst 10% lettere enn de fossile alternativene, radikalt forbedre miljøavtrykket i produktlivssyklusen og sørge for 80% reduksjon av CO2-utslipp.

Prosjektet vil bruke en patentert cellulosemiks, en GMO-fri polymelkesyre (PLA) som heter DuraPulp og en biofilm laget av BioPBS, med ny lamineringsteknologi for å lage miljøvennlige emballasjer. Teknologien og materialet i FRESH-prosjektet vil sørge for å skape de tekniske egenskapene (lav O2 barrierer, god vann- og varmemotstand) som er nødvendig for å sikre god kvalitet på emballasjen.

Mer miljøvennlig catering

FRESH vil innhente informasjon og data fra hele verdikjeden som grunnlag for å bestemme om prosjektet kan kommersialiseres og oppskaleres og etterhvert introduseres i markedet.

Prosjektet vil ha en betydelig innvirkning på økonomi, miljø og sysselsetting, blant annet vil industrier som catering til flyselskaper, måltidsservering for eldre, sivil og militær fjerndrift dra nytte av et slikt produkt.

Prosjektet gjennomføres av BIC medlem Södra, Huhtamaki Molded Fibre Technology, Huhtamaki Lurgan og Samworth.

Prosjektets fulle navn er: Fully bio based and bio degradable ready meal packaging.

Koordinatorland
Program
Startdato
Sluttdato
Totalbudsjett
€10 641 000
EU-tilskudd
€5636813
Kontakt prosjekt

www.projectfresh-h2020.com

Filtrer prosjekt på tema